Riitta Saastamoinen: Hymyilevä kameli

599693.jpg

Saastamoinen vietti neljä vuotta Saudi-Arabiassa lääkärimiehensä vaimona ja kertoo matkakirjassaan hyvin tarkasti tiukan saudiyhteiskunnan rakenteesta. Itse matkakertomuksen väliin hän on lisännyt historiallisia faktoja ja kertomaperinteistä kummunneita tarinoita. Aivan tavallisesta matkaoppaasta Saudi-Arabiaan ei siis ole kyse.

Viime aikoina moni naiskirjoittaja on kirjoittanut abarialaisesta kulttuurista, kuten esim. Åsne Seierstad kirjassaan
Kabulin kirjakauppias.
Saastamoinen kirjoittaa tosi mielenkiintoisesti beduiininaisista ja heittää ilmoille kysymyksiä siitä, että miksi me länsimaalaiset naiset pidämme vain omaa elämäntyyliämme ainoana oikeana. Voihan toisinkin elää.

Mohsin Hamid: Fundamentalisti vasten tahtoaan

599725.jpg

Toista kuvaa islamista ja (tässä voin kyllä mennä mönkään) arabialaisesta kulttuurista luo pakistanilainen, sittemmin Yhdysvaltoihin ja Lontooseen muuttanut Moshin Hamid. Melkein vuoropuheluksi lukijan kanssa yltyvä teos on tunnelmaltaan varsin erikoinen, itse en vastaavanlaiseen kerrontatyylin ole vielä törmännyt. Lukijan eteen luodaan tarina pakistanilaisesta opiskelijasta joka nerokkuuden ja älykkyyden ansiosta onkin yhtäkkiä amerikkalaisen unelman kynnyksellä, eikä samalla tiedä mitä sen kanssa tekisi.

Aivan kuten parhaat tarinat yleensä ei tarinan Changez kenties olekaan tyytyväinen saavuttamaansa ja punnitsee onnellisuuden, välttämättömyyksien ja velvollisuuksien välillä. Hamidin kerrontatyyli ja tapahtumien rytmi pitää otteessaan, mutta silti kaipasin tarinan päätyttyä jotakin lisää. Vain 150 sivun mittaisen tarinan lukee nopeasti ja samalla odottaa tarinalta kuitenkin liian paljon.

Kirjan suomentaminen on tapahtunut todella nopeasti. Kirja ilmestyi samaan aikaan useassa eri maassa. Julkaisutyylissä on jotain amerikkalaisen elokuvan makua; kaikille yhtäaikaa, jotta mikään kulttuuri ei muodosta teoksesta mielipidettä etukäteen.