Pää on viime vuoden aikana ollut kuin reikäjuustoa kun on koko ajan ollut niin paljon muistamista: viimeisiin tentteihin lukemista, opinnäytetyön kirjoittamista ja sen työstämistä ja tietenkin ihan arkipäiväisen työn hoitaminen, JONKA vuoksi lukeminen on jäänyt ihan toiselle sijalle.

Mutta nyt voin taas vapaasti taaperrella kirjallisen ja kuvallisen kulttuurin viidakossa ja lukea ja katsoja niitä juttuja jotka oikeasti minua kiinnostavat. (En tosin olisi uskonut, että ensimmäinen kirja johon tartun keskittyisi ympäristöasioihin, mutta näin nyt oli. Tai siis jokainen itse päättää mihin seuraava kirja on OIKEASTI tarkoitettu!)

 

Mark Watson: Crap At the Environment

1244544940_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

 

Brittiläinen koomikko Mark Watson päätti tehdä "JohnWebsterit" ja elää ympäristöystävällisempää elämää kokonaisen vuoden ajan. (Teknisesti Watsonin vuosi alkoi kuitenkin todenteolla vasta helmikuusta, mutta mitä pienistä.) Ympäristökuuriin kuuluivat mm. vähempi matkustelu, lihan välttäminen ja liiallisten länsimaisten hyvyyksien ja miellyttävien asioiden käyttäminen.

Miten itseironinen koomikko projektissaan onnistui? Melko hyvin ottaen huomioon, että jokainen ympäristöteko aiheuttaa miehen mielessä suurempaa ahdistusta kuin pienessä pohjanmaalaisesta kylästä löytyy yhteensä. Lisäksi oman vaimon, kuin siivellä tapahtunut näkymätön, siirtyminen "paremmaksi" ekoihmiseksi herättää miehessä syvää kateutta ja epätoivoa.

Watsonin kirja on hyvä osoitus siitä, miten paljon länsimainen ihminen tuntee menettävänsä siirtymisessä vihreämpään todellisuuteen, jos joka päivä ei saakaan katsoa televisiota tai viettää tunteja lämpimän suihkun alla. Miten kaupungissa voisi kasvattaa omia tomaatteja jos salaatin ostaminen ja syöminen on jo ylitsepääsemättömän vaikeaa. Kirja on piristävä lukukokemus eteenkin niille (lue minulle), joilla "ympäristöoikeiston" paatos voi joskus tuntua liian rasittavalta; Watsonin logiikan mukaan jokainen voi olla edes hieman vihreä, jos voi ottaa sydämeensä mukaan ihan pikkiriikkisen verran syyllisyyttä.