Bjorn Sortland: Silmätyksin
Randa Abdel-Fattah: Näyttääkö pääni tässä isolta ?


652167.jpg652168.jpg

Käsieni kautta on viime aikoina kulkenut paljon nuortenkirjoja ja päätin oman tietämyksenikin kartuttamiseksi lukea muutaman itse. Näyttävät paljon muuttuneen siitä kun itse luin nuorten kirjoja. Moniin kirjastoihin on syntynyt uusi "Nuorten aikuisten- luokka", johon näitä uusia, hieman liian naiiveja aikuisille, mutta hieman liian aitoja lapsille.

Sortlandin ja Abdel-Fattahin kirjat ovat molemmat esimerkillisiä luokassaan. Molemmat on selvästi suunnattu tytöille, Silmätyksin kirjaan uskon muutaman pojankin, ehkä sisällönsä takia, tarttuvan. Näyttääkö pääni tässä isolta? on kertomus Austraalialaisessa kaupungisssa varttuuneesta muslimitytöstä, jolle ratkaisu islamin mukaisen hijab-huivin käytön aloittamiseen tuo mukanaan muutakin kuin omat sisäiset epävarmuutensa. Abdel-Fattah kertoo monelle tuntemattomasta kulttuurista erittäin taidokkaasti, varsinkin kun päähenkilön Amalin eteen tulee oikeasti omasta kulttuurista syntyviä ongelmia.

Sortlandin kirja Silmätyksin tuo lukijan takasin Eurooppaan ja seuraa vakavasta silmäsairaudesta kärsivän norjalaistytön matkasta Eurooppalaisten taideaarteiden maailmaan. Kirja on nuorten kirjaksi erittäin pitkä, 550 sivua, mutta tarinaa lukiessa tunnelma säilyy selkeänä ja paljon ylimääräistä ei ole. Vaikka kirja saattaa joillekin tuntu raskaalta sen sisältämän taidehistorian vuoksi, on se silti lukemisen arvoinen. Romaani selvästi jopa opettaa asioita ja pienen kertailun jälkeen taidehistorialliset asiat ovat vielä aivan tosia ja oikein kerrottuja. Aikuisena lukijana huomasin kahden pääosan nuorten suhteen kehittymisen hieman pikkusieväksi, mutta aidoksi.

Nuorille aikuisille suunnattujen kirjojen takakansitekstit ovat aina olleet jotenkin mielikuvituksettomia, ja niin tälläkin kertaa. Yhä useammin koen kirjaa valitessani ohittavani kaiken mitä takakansi lupaa, tällöin lukukokemus on parempi. Onneksi näissä kirjoissa ei yleensä enää ole moraalista opetusta!