Katriina Järvinen & Laura Kolbe:
Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa

1219130.jpg

Luokkaretkella on kirjoitettu helppolukuisesti ja esittelee tekijöidensä ja näiden haastattelemien ihmisten kautta suomalaista yhteiskuntaa. Järvinen ja Kolbe kertovat aluksi omasta elämästään ja sitten kappale kappaleelta edetään osin muiden tarinoiden voimalla osin omien.

Luokkajako esitetään elävän hyvin voimakkaana 60- ja 70-luvuilla syntyneiden ajatusmaailmassa, ja näin varmasti onkin, mutta kirjaa lukiessa minulle heräsi kysymys että en tunne tälläisia luokkaeroja joita teoksessa esitetään. Minulle 80-luvun alussa syntyneelle luokkaerot tarkoittavat jo erilaista kuin kirjoittajien esittämät luokkaerot. Toisaalta osa haastateltujen ihmisten tarinoista kuulostaa tutulta omasta lapsuudestani.

Kelpo luettavaa kirjaston yhteikuntaluokasta. Olisin toivonut ehkä hieman lisää konkreettisia asioita, joita olisi sitten mietitty teorian kautta. Mukavana lisänä, "puhuvat päät", kirjan lopussa haastatelluista  oli tehty tiivistelmät, joihin he olivat saaneet määritellä itse itsensä, sitä kai elämässäkin me edustamme toisille; tiivistelmää jossa on vain vähän omaa sanottavaa. (Olipas filosohvainen lausahdus!)